Jocul în aer liber are un rol crucial în dezvoltarea armonioasă și sănătoasă a copilului. Într-o epocă în care televizorul și calculatorul domină din ce în ce mai mult viața copilului și îl atrag în plasa sedentarismului, activitățile în aer liber sunt o fărâmă de speranță la care merită să apelezi pentru a crește un prichindel falnic și sănătos, atât din punct de vedere fizic, cât și mental! Joacă în aer liber dezvoltă copilului o mulțime de abilități noi, complet diferite de cele pe care le dobândește din joaca în spații închise!
Beneficii în dezvoltarea fizică a copilului
Beneficiile fizice ale jocului în aer liber sunt cele mai numeroase pentru dezvoltarea copilului. Petrecerea timpului în aer liber încurajează, înainte de orice, practicarea multor tipuri de sport: fotbal, baschet, handbal, volei etc., care se dovedesc esențiale pentru creșterea lui armonioasă.
Jocul în aer liber oferă copilului oportunitatea de a alerga, de a se plimba sau de a merge cu rolele, bicicleta, trotineta etc. Există o mulțime de jocuri pe care le pot practica copiii în aer liber și care au un rol esențial în a-l menține activ și sănătos. Țopăiala și alergatul de colo până colo sunt exerciții fizice importante, care ajută la dezvoltarea grupelor de mușchi, la întărirea oaselor și la buna funcționare a tuturor organelor.
În mare, copiii care se joacă frecvent în mijlocul naturii se dezvoltă mai armonios din punct de vedere fizic decât cei care petrec majoritatea timpului în scaun la calculator sau pe canapea, cu ochii în televizor.
Beneficii emoționale și de ordin social și comportamental
Activitatea fizica și jocurile care se practică în aer liber au un impact puternic și asupra dezvoltării lui emoționale și sociale, dar și asupra comportamentului lui. Jocul în aer liber ajută copilul să își facă prieteni noi și să-și dezvolte viața socială. Este un instrument puternic de socializare.
Atunci cand iese în parc sau într-un spațiu de joacă amenajat în aer liber, cel mic intră în contact cu o mulțime de copii cu care are ocazia să interacționeze și să lege prietenii. O viață socială bogată a copilului contribuie la creșterea stimei și încrederii de sine, esențiale pentru dezvoltarea lui emoțională.
În plus, învață cel mai bine să coopereze cu alți copii și să înțeleagă ce este spiritul de echipă din jocurile de grup care au adesea loc în aer liber.
Atunci când copilul construiește castele, se joacă frunza, șotronul sau elasticul cu ceilalți prichindei sau explorează diverse spații și locuri din natură, își dezvoltă gândirea logică și capacitatea de a raționa.
Joaca afară, în aer liber, încurajează copilul să își dezvolte imaginația și creativitatea, să își asume riscuri și responsabilități, să găsească singur soluții sau strategii și să descopere plăcerea de a face anumite lucruri.
Activitățile făcute de copii în mijlocul naturii se dovedesc a fi cel mai puternic remediu antistres. Alergarea și petrecerea timpului în aer liber contribuie la redarea unei stări de relaxare și destindere, esențiale pentru sănătatea lui emoțională.
Beneficii pentru copiii bolnavi de ADHD
Se pare ca micuții bolnavi de ADHD au foarte multe de beneficiat de pe urma jocului în aer liber. Specialiștii au constatat că aceștia funcționează mai bine și manifestă mai puține simptome atunci când au activități în aer liber.
Sigur că jocul în aer liber nu poate fi considerat o terapie care vindecă complet afecțiunea, dar poate fi folosit pe post de tratament simptomatic. Ajută la reducerea severității simptomelor și la îmbunătățirea abilităților de cooperare și relaționare, acolo unde cei bolnavi de ADHD au mari deficite.
Contactul cu natura sprijină sau favorizează funcționarea mai bună a copiilor cu ADHD și îi ajută să își controleze mai bine pornirile și simptomele bolii.
Jocul în aer liber are un efect terapeutic și în alte afecțiuni. Se pare că activitățile din mijlocul naturii și respirarea aerului curat contribuie la recuperarea mai rapidă din convalescență, după anumite boli sau accidente.
Beneficii intelectuale și cognitive
Specialiștii au demonstrat, în nenumărate rânduri, că jocul constant al copilului în natură are un impact puternic asupra performanțelor lui școlare. Copiii care fac mișcare și se joacă în aer liber au rezultate mai bune la școală și o putere de concentrare mai mare la ore.
De asemenea, și memoria are de beneficiat de pe urma relaxării copilului în mijlocul naturii. Expunerea copilului în natură îi oferă o experiență multisenzorială care are un rol esențial în dezvoltarea creierului în copilăria timpurie. Ajută la îmbunătățirea și dezvoltarea simțurilor.
Contactul cu natura îi oferă copilului oportunitatea de a învăța și de a înțelege mai bine mediul înconjurător. Este un izvor nesecat de cunoștințe și informații pentru cel mic. Îl ajută nu doar să își dezvolte cultura generală, dar și să se integreze mai bine în comunitate și să înțeleaga care sunt regulile ei.
Rolul educativ al jocului în aer liber este nelimitat. De când ieși cu micuțul pe ușa casei, ai șansa să îl înveți lucruri esențiale pentru educația și siguranța lui. Îmbinarea jocului în natură cu regulile de siguranță pe care le presupun anumite medii de joacă, cu conduita potrivită pe care trebuie să o aiba în public și învățarea locurilor pe unde și cum să traverseze corect ajută copilul să se descurce mai ușor în spațiile exterioare, din afara casei.
Mulți părinți ezită să își ducă copiii foarte des afara, la aer, fie din lipsă de timp, fie pentru că au impresia că este o pierdere de vreme. Tu încurajezi copilul să se joace mai mult în aer liber? Cât de importantă crezi că este petrecerea timpului în aer liber pentru dezvoltarea copilului?
Articol publicat pe Copilul.ro